יום שישי, 24 באוגוסט 2012

טחינה ביתית

טחינה ביתית


אחד המתכונים הפשוטים ביותר ויחד עם הזאת הפחות ידועים הוא טחינה ביתית טובה.

יש מגוון שונה של מתכונים לטחינה ביתית ואני מציג כאן את הגרסה שלי.

הטחינה הגולמית עשויה מזרעי שומשום וזרעי השומשום מהווים בית חרושת למינרלים חיוניים. שנתחיל? :)

סידן, אחד המינרלים החשובים ביותר לבריאות העצם נמצא בטחינה, בריכוזים גבוהים. לכן דיאטנים ותזונאים ממליצים על צריכת טחינה כמקור לסידן.

סידן (סימנו הכימי: Ca) הוא מתכת מקבוצת האלקאליים העפרוריים (שנמצאים באדמה) והוא נמצא בגוף כיון דו קוטבי (++Ca) ומתרכז בעיקר בעצמות ובשיניים (99% מהסידן בגוף האדם מתרכז שם). בגוף האדם לסידן יש תכונות רבות כמו למשל השתתפות במנגנוני הקרישה של הדם, תיווך של תהליכים בתאי עצב ותאי שריר וחיזוק העצם.

בדם כ-50% מהסידן קשור לחלבון האלבומין, ככה שרמות נמוכות של אלבומין יכולות לגרום למחסור בסידן.

סידן בגוף מנוהל ע"י שני מתווכים חשובים. האחד, ויטמין D. ויטמין זה אחראי על הספיגה של הסידן ממערכת העיכול, עידוד ספיגתו בעצמות ומניעת איבוד בשתן של סידן. המתווך השני הוא הורמון בלוטות הפאראתירואיד (בלוטות שנמצאות מאחורי בלוטת התריס). הורמון זה אחראי למאזן תקין של תיקון של סידן מהעצמות למחזור הדם ולהפך ויש לו כלים בבנייה ובפירוק של עצמות.

לסידן יש משמעות חשובה וככל שעולים בגיל הצריכה שלו גודלת, משום שהגוף צריך יותר סידן כדי לשמור על עצמות חזקות. נשים לאחר גיל המעבר נוטות להיות רגישות לשברים ולאוסטאופורוזיס (בריחת סידן מהעצמות) ולכן לקבוצה זאת ממליצים בד"כ ליטול תוסף סידן חיצוני, בד"כ בכדורים שמכילים גם ויטמין D לעידוד הספיגה של הסידן ממערכת העיכול.

מזון עשיר בסידן כולל טחינה, כרוב, טופו. מוצרי חלב מהווים מקור טוב לסידן אולם מחקרים שונים מראים על כך שמוצרי חלב דווקא לא טובים לבריאות העצמות. חסה, סלרי וברוקולי אף הם יכולים להיות מקור טוב לסידן.

ומה עוד נמצא בטחינה גולמית?

מינרלים נוספים: ברזל, נחושת, מנגן, סלניום, זרחן ואבץ.

בשוק קיימים שני סוגים של טחינה גולמית, האחת משומשום מלא והשנייה משומשום רגיל.

האליה וקוץ בה של הטחינה - מה שמעודד את הסיסמא "לא להגזים עם שום דבר בחיים" הוא נוכחות גבוהה של אומגה 6. חומצות שומן מסוג אומגה 6 הן חומצות שומן רב רוויות הנחוצות לגוף משום שגוף האדם איננו מסוגל לייצר אותן בעצמו. החומצות האלו חיוניות ליצירת חומצה ארכידונית ופרוסטגלנדינים (מתווכים שעוזרים בשמירה על זרימת דם לאיברי הגוף), אולם רמות גבוהות של חומצת שומן אומגה 6 בגוף עלולות לגרום לעלייה בדלקתיות בגלל עלייה בייצור של חומצה ארכידונית ופרוסטגלנדינים ומכאן זה מוביל לשורה של מחלות בעייתיות כגון דלקות פרקים, דלקות שונות ואף סרטן. מכיוון והתזונה המערבית עשירה באומגה 6 בכל מיני מזונות, החוכמה היא כן לצרוך אבל בכמות מתונה, ויחד עם זאת להעלות בתזונה רמות של אומגה 3. ככה שהמאזן יהיה בסופו של דבר לטובת אומגה 3.

המתכון שלפניכם הוכן מטחינה גולמית משומשום מלא אולם ניתן להכינה גם משומשום רגיל. למתכון אני נוהג להוסיף פטרוזיליה טריה על מנת להגביר את הערך המינרלי העשיר מהמנה.

ממליץ להכין לצד הטחינה, סלט ירקות עשיר ולהוסיף לסלט שמן זית ואגוזי מלך. בצורה זאת מתווספים לחומצות האומגה 6 של הטחינה גם חומצות שומן אומגה 9 (משמן הזית) וחומצות שומן אומגה 3 (מאגוזי המלך).



המצרכים:

חצי כוס טחינה גולמית

חצי כוס מים

מיץ חצי לימון סחוט טבעי (אפשר גם מלימון שלם סחוט)

1-2 שיני שום כתושות

3-4 כפות פטרוזיליה קצוצה

תבלינים: פפריקה מתוקה, מלח, פלפל, כמון

אופן ההכנה:

לערבב כמות שווה של מים וטחינה עד לקבלת מרקם של טחינה, להוסיף מעט לימון ותבלינים ופטרוזיליה ולערבב שוב.

אם שמים הרבה פפריקה מתוקה, מקבלים טחינה עם גוון אדמדם. אם רוצים לחזק טעמים ניתן להוסיף מעט פפריקה חריפה לתערובת. 

השום במנה איננו חיוני אולם הוא מוסיף הרבה לטעם המנה וכן מעניק עוד יתרונות בריאותיים שמיוחסים לשום.

עם התבלינים ניתן לשחק אולם אלו התבלינים שאני חושב שהופכים את המנה למנצחת.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה