מג'דרה הוא תבשיל שקיים בתרבויות שונות ובצורות שונות ובעקרו מדובר בתבשיל של דגן כלשהו (בד"כ אורז, בורגול או חיטה) עם עדשים.
מג'דרה: במטבח הערבי והים תיכוני, נפוץ השימוש באורז, בורגול או פריקי (חיטה) עם עדשים ירוקות, מבושלים יחד.
קיצ'רי: המטבח היהודי העירקי עושה שימוש באורז ועדשים כתומים. יהודי עירק נוהגים לאכול את התבשיל הזה שנקרא קיצ'רי עם ביצת עין מעל מצע הקיצ'רי או עם יוגורט או לבן בצד (תוספת של חלבון צמחונית)
דאל: תבשיל עדשים הודי שמוגש על מצע של אורז בסמטי, גם לפי הרפואה ההודית מומלץ לאכול את המנה עם יוגורט. המטבח ההודי מפריד את בישול האורז מהעדשים ומבשל אותם בנפרד ורק לאחר מכן מאחד אותם.
מג'דרה היא מנה אידיאלית לרוצים לקבל חלבון שלם מהצומח.
חלבון הוא מולקולה ענקית שמורכבת מאבני יסוד שמכונות חומצות אמינו. קיימות 20 חומצות אמינו הנחוצות לפעילויות התקינות של גוף האדם. מכיוון שקיימות 20 חומצות אמינו מכאן שכל חלבון עשוי מרצף שונה של חומצות אמינו וניתן לקבל מבנים שונים של חלבונים במגוון צורות ושרשרות. חומצות האמינו חיוניות לבניית חלבונים, הורמונים (לדוג' הורמון בלוטת התריס המיוצר ע"י חומצת אמינו תירוזין), שרירים, אנזימים, תאים וכן רקמות.
מתוך חומצות האמינו הקיימות ישנן 9 חומצות אמינו שעלינו לקבל מהתזונה משום שגוף האדם איננו מסוגל לייצר את אותן חומצות האמינו. חומצות האמינו האלו מכונות חומצות אמינו חיוניות על שם חיוניותן.
מנה של מג'דרה מספקת חלבון שלם משום שהשילוב של עדשים עם דגן מספק את כל חומצות האמינו החיוניות בהשוואה לאכילה של עדשים לבד או דגן לבד. המנה הזאת גם מכילה כמות נכבדה של פחמימות שעוזרות לספיגת חלבון ממערכת העיכול לדם ומשם לאיזורים בגוף בהם נדרשות חומצות האמינו.
המתכון שלפניכם עושה שימוש באורז בסמטי רגיל (ולא מלא) אולם ניתן לשלב אותו עם אורז מלא ואפשר גם חצי מלא וחצי לא מלא על מנת לאפשר ספיגה מהירה יותר של החלבון בנוכחות אורז פחמימתי זמין.
המצרכים:
1 כוס אורז בסמטי/ הימשלי (הימשלי זה אורז בסמטי מהרי ההימאליה שבהודו, בעל ארומה מצויינת)
½ כוס עדשים ירוקות
1 בצל קצוץ דק
1 שן שום כתושה
תבלינים: פפריקה מתוקה, פפריקה חריפה,
פלפל שחור, הל, קנמון, כמון וכורכום
מלח
מים
מעט שמן לטיגון
אופן ההכנה:
שוטפים את האורז במים, מסננים ואם יש
מספיק זמן מניחים לאורז להתייבש ( האורז לא חייב להתייבש עד הסוף).
שוטפים את העדשים ומבשלים אותם בסיר קטן
עם מכסה על אש קטנה עם כוס וחצי מים רותחים למשך כ 20 עד 25 דקות. אם המים בסיר
מתאדים יש להוסיף עוד מים. בסיום הבישול מסננים את העדשים במסננת ומניחים בצד.
בינתיים מכינים את תערובת התבלינים בצלוחית קטנה: חצי
כפית כמון, חצי כפית פפריקה מתוקה, רבע כפית פפריקה חריפה, חצי כפית כורכום,
קמצוץ של הל, קמצוץ של קינמון ומעט פלפל שחור. מערבבים את התבלינים היטב אחד עם
השני.
עוברים לבישול המנה. מרססים בספריי שמן
מעט שמן בסיר. מוסיפים את הבצל והשום ומטגנים עד שהבצל נעשה שקוף. מוסיפים את
האורז, ומטגנים כשתיים-שלוש דקות. מוסיפים 2 כוסות מים רותחים וכן את העדשים ותערובת
התבלינים. מוסיפים חצי כפית מלח גבישי או רגיל. מכסים בסיר ומבשלים על אש קטנה
למשך כעשר דקות או עד שהמים מתאדים. מכבים את האש. המנה מוכנה!
אם גרגרי האורז לא יצאו אחד אחד, ובכל זאת רוצים ומעוניינים בכך עוברים לשיטה הבאה: פותחים את המכסה, בוררים עם מזלג את האורז
ומפרידים בין הגרגרים, מנקים בנייר מגבת את צידו הפנימי של המכסה שמלא באדי מים וסוגרים שוב למשך עשר דקות ללא בישול על אש. פותחים שוב את המכסה, בוררים עם מזלג, טועמים ובמידה וצריך מוסיפים מלח. פעם נוספת מנקים את הצד הפנימי של המכסה מאדי מים, מכסים את הסיר ומניחים לתבשיל לנוח עוד עשר דקות. פותחים את המכסה, בוררים עם מזלג והמנה מוכנה, עם אורז אחד אחד!
מגישים חם, עם קציצות מירקות או תבשיל עגבניות עם ירקות.
![]() |
שילוב נפלא לחלבון שלם - מג'דרה |
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה