עורוק בטחין (קציצות/ לביבות בקמח)
זהו מתכון שלקוח מהמטבח היהודי עירקי ובו התבלין המככב הוא ה- כורכום.
קיימת גרסה צמחונית וגרסה טבעונית לקציצות אלו. הגרסה הצמחונית עושה שימוש בביצים ואילו הגרסה הטבעונית עושה שימוש במים במקום ביצים ולמעשה היא מעין סוג של חביתת קמח חומוס בסגנון עירקי.
הכורכום מעניק למנה את הטעם והצבע המיוחד. צבעו של הכורכום הוא כתום-צהוב.
הכורכום הוא תבלין בעל שימוש מזה אלפי שנים. הוא משמש בתערובות של תבלינים כגון קארי וחוויג'.
הכורכום מופק מצמח (ששמו הלטיני הוא curcuma longa) ממשפחת הזנגביליים (ותבלינים נוספים שנולדו ממשפחה זאת הם הזנגביל בכבודו ובעצמו בשמו האנגלי ג'ינג'ר וכן ההל המפורסם לא פחות). באנגלית הכורכום מכונה turmeric, בצרפתית ובספרדית curcuma. החלק של הצמח שעושים בו את השימוש הוא קנה השורש. ניתן לראות בקישור זה את הדמיון בין השורש של הג'ינג'ר והכורכום (עד שניתן אפילו לכנות את הכורכום כג'ינג'ר כתום)
הכורכום קיים ברפואה ההודית כתבלין המטפל בבעיות עור, כבד, לב ודם. הוא נחשב למטהר כלי הדם ולחומר שיכול לעזור בניקוי הכבד. הוא נחשב לצמח עדין עם תכונות עדינות וגם כתבלין הוא כזה, אמנם דומיננטי בצבעו אבל עדין ונעים למערכת העיכול.
מחקרים שנעשו בשנים האחרונות התרכזו בעיקר בכורכום כנוגד דלקות. נתגלה כי החומר הפעיל בכורכום, שמכונה כורכומין, הוא חומר פוטנטי נגד דלקות שונות וממליצים להשתמש בו כנגד מחלות דלקתיות ואוטו אימוניות. מחקרים נוספים בכורכום גילו שלכורכומין יש גם תכונות נוגדות סרטן. מלבד הכורכומין מכיל הכורכום תרכובות נוספות בעלי פעילות אנטי-סרטנית, נוגדות דלקת וכן מטהרות את כלי הדם והתאים.
המתכון שלפניכם עושה שימוש בכורכום כחומר שמעניק צבע למנה וטעם נפלא.
להלן מוגשות שתי הגרסאות לקציצות אלו:
עורוק בטחין - גרסה צמחונית:
המצרכים:
2 ביצים
4-6 כפות קמח (קמח לבן, מלא, קמח חומוס או כל קמח אחר)
בצל בינוני
עגבניה
כפית רסק עגבניות
כפית רסק עגבניות
כפית/ חצי כפית כורכום (לפי הטעם)
חצי כפית פפריקה
מתוקה
רבע כפית פפריקה
חריפה
מלח, פלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
קוצצים בצל דק דק,
וחותכים עגבניה לקוביות קטנות מאוד. שמים ביחד בקערה.
לוקחים ביצים
ומוסיפים לקערה. מערבבים היטב.
מוסיפים את רסק העגבניות.
מוסיפים את רסק העגבניות.
מוסיפים את הכורכום ומערבבים היטב.
מוסיפים את יתר התבלינים ומערבבים היטב.
מוסיפים את הקמח
בהדרגה, כף אחרי כף עד לקבלת עיסה יציבה.
לוקחים מחבת גדולה ומרססים אותה בשמן. בעזרת כף מניחים מהתערובת במחבת. הופכים מצד לצד עד לקבלת צבע זהוב של הלביבות.
סה"כ יוצאות בערך 10 לביבות.
והתוצאה היא לפניכם:
והתוצאה היא לפניכם:
עורוק בטחין - גרסה טבעונית:
המצרכים:
חצי כוס קמח חומוס
חצי כוס מים
בצל בינוני
עגבניה
כפית רסק עגבניות
כפית כורכום
חצי כפית פפריקה
מתוקה
רבע כפית פפריקה
חריפה
מלח, פלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
מנפים את קמח החומוס לתוך קערה ומוסיפים בהדרגה את המים עד לערבוב מלא של הקמח במים.
קוצצים בצל דק דק,
וחותכים עגבניה לקוביות קטנות מאוד ומוסיפים אותם לקערה עם הקמח והמים.
מוסיפים את הכורכום ומערבבים היטב.
מוסיפים את יתר התבלינים ומערבבים היטב.
לוקחים מחבת גדולה ומרססים אותה בשמן. בעזרת כף מניחים מהתערובת במחבת. הופכים מצד לצד עד לקבלת צבע זהוב של הלביבות.
סה"כ יוצאות כ-10 לביבות.
הגשה
מסורתית הוגשו הלביבות עם לוביה (סוג של שעועית ירוקה עירקית הנמצאת בתרמילים ירוקים) וסלט.
המלצתי היא להגיש עם סלט ירקות עשיר ומגוון, עם פרוסות לחם מחיטה מלאה/ שיפון מלא וכן לקינוח אגוזי מלך או שקדים טבעיים.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה