יום שבת, 25 באוגוסט 2012

שם הסולן: החציל!

חציל בתנור


המנה שמתוארת כאן יכולה להתאים לארוחת צהריים או ערב או משהו שאפשר להכניס בכל כריך (להכין מראש בתחילת השבוע ולשמור להמשכו).

במנה הזאת מי ששר סולו הוא החציל, כי החציל הוא ממשפחת הסולניים.

אחד הירקות המרשימים ביותר במטבח הים תיכוני הוא החציל. ירק שיכול להופיע בצבעים שונים, המוכר ביותר הוא בצבע החציל (מעין שחור סגול) אבל קיימים גם חצילים סגולים ולבנים.

כשייך למשפחה בוטנית גדולה, המכונה משפחת הסולניים (איתה נמנים העגבניה, תפוח האדמה, פלפל וטבק), החציל מכיל חומרים שנקראים אלקלואידים.

האלקלואידים הם חומרים שמייצרים צמחים שונים על מנת לספק לעצמם הגנה מפני מחלות, מפני חרקים ומפני זיהומים. האלקלואידים יכולים להיות רעילים ולא רעילים, לחלק מהם יש השפעה על מערכת העצבים המרכזית כגון קפאין ואפילו קוקאין. חלק מהם משמשים כתרופות, לדוגמא האלקלואידים של ארגוט, שמשמשים בזירוז לידה (ארגומטרין) ובטיפול במיגרנה (ארגוטמין) וכמו כן האטרופין.

במשפחת הסולניים האלקלואיד העיקרי הוא ניקוטין. ואכן יש בחציל ובשאר הירקות במשפחה זאת כמויות מסויימות של ניקוטין אולם הן רחוקות מלהשפיע לרעה על בני האדם.

למרות שמשפחת הסולניים נחשבת ברפואה הסינית כמשפחה שיכולה לגרום לתהליכים דלקתיים לא הוכח בפועל כל פעילות דלקתית כתוצאה מאכילת חציל, פלפל, עגבניה ותפו"א.

החציל הוא ירק נהדר, עשיר בנוגדי חמצון ודל קלוריות (בערך כ-130 קלוריות בחציל). אמנם במתכון שלהלן מרססים את המנה עם מעט שמן אבל הכמות היא קטנה מידי כדי להעלות משמעותית את הערך הקלורי של המנה. התוצאה יוצאת מעולה.

המנה הזאת היא חציל אפוי בתנור, מנה פשוטה מאוד וקלה להכנה.

לצמחוניים אני ממליץ להגיש את המנה עם קוביות גבינה בולגרית מעל. לטבעוניים אני ממליץ לפזר טחינה גולמית או טחינה ביתית טובה.



המצרכים:

חציל שלם חתוך לקוביות

בצל סגול או לבן בינוני חתוך לרצועות עבות (הבצל הסגול משתלב בצבעו עם החציל)

2-4 שיני שום פרוסות

ספריי שמן זית

תבלינים: מלח גס, טימין מיובש ופפריקה מתוקה

חופן פטרוזיליה קצוצה

קוביות גבינה בולגרית/ טחינה

קשיו או צנוברים קלויים

אופן ההכנה:

חותכים את החציל לקוביות ומניחים על מסננת ומפזרים מלח גס להגרת נוזלים מהחציל.

מדליקים תנור על 180 מעלות חום

בתבנית מרופדת בנייר אפייה שמים את קוביות החציל, השום והבצל, מרססים בשמן ומפזרים את התבלינים ומערבבים את החצילים והבצל.

אופים בתנור והופכים מידי פעם למשך כעשרים דקות.

בסיום האפייה, מוציאים מהתנור, מניחים בקערת הגשה, מפזרים מעל פטרוזיליה קצוצה, אגוזי קשיו או צנוברים וקוביות גבינה בולגרית/ טחינה.

מגישים ואוכלים עם לחם לצד סלט ירקות טוב וגם לצד שקשוקה טובה.






אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה