יום חמישי, 23 באוגוסט 2012

שקשוקה ירוקה - מהמערכה המחזורית לגוף האדם

שקשוקה ירוקה עם גוונים אדומים


יסודות:

היסודות הם חומרים הבנויים מסוג אחד של אטומים ולא ניתן לפרקם לחומרים נוספים, בניגוד למולקולות שיכולות להכיל שנים או יותר סוגים של אטומים.

היסודות הם החומרים הבסיסיים של כדור הארץ והם מהווים בסיס חזק לבניה של כל פרמטר בכדור הארץ, בין אם האדמה המעושרת במינרלים ובמחצבים שונים, בין אם צמחים ששואבים מהאדמה את המינרלים ומשתמשים בהם להתקיים ולתפקד נכון ובין אם בני האדם ובעלי החיים שמקבלים את היסודות בצורת מינרלים מכדור הארץ והמזון באשר יהיה.

הטבלה המחזורית היא טבלה שמסכמת בצורה הגיונית את כל היסודות שקיימים, כאשר מתוך 118 יסודות, רק 94 יסודות נחשבים לטבעיים לכדור הארץ והיתר יוצרו ע"י מדענים תוך כדי מחקר בחומרים גרעיניים.

מהמערכה המחזורית אל גוף האדם ניתן לאתר יסודות שמהווים אבן בניין בגוף האדם מצד אחד ומצד שני גם עלולים להיות רעילים לו. לעולם הקדום היו ידועים רק שבעה יסודות: זהב, כסף, כספית, נחושת, ברזל, בדיל ועופרת. אולם עם התפתחות מדעי הכימיה, נתגלו יסודות רבים חשובים וטובים.

מהמערכה המחזורית ניתן לראות שיש לא מעט יסודות בעלי חשיבות רבה לגוף האדם ולתפקוד שלו ושבעצם היסודות האלו מגיעים אלינו בעיקר מהתזונה.

יסודות שקיימים בגוף האדם כוללים (בסדר לפי מספר אטומי עולה ולאו דווקא בשכיחותם): מימן, בורון, פחמן, חנקן, חמצן, פלואור, נתרן, מגנזיום, צורן, זרחן, גופרית, כלור, אשלגן, סידן, מנגן, ברזל, נחושת, אבץ מוליבדנום ויוד.

מרבית היסודות המצויינים לעיל מגיעים לגוף בצורה לא טהורה (בד"כ בצורה של מלח או בתרכובת אורגנית) והם משתלבים בתהליכים שונים של יצור אנזימים, שמירה על תפקוד של הגוף, מאזן נוזלים, וויסות ובנייה של תאים, שמירה על תאים, העצמות והשלד וכיוב.

היסודות בשירות האדם:

יסודות מכדור הארץ ישירות לגוף האדם:

כאן מדובר במזון הכי פשוט והתבלין הכי בסיסי שמכיל יסודות: מלח שולחן או מלח ים. מלח שולחן מכיל נתרן כלורי ואילו מלח ים מכיל מינרלים נוספים. לנתרן הכלורי חשיבות רבה באיזון נפח הדם בגוף האדם והתפזרות הנוזלים בגוף האדם.

יסודות מהתזונה לגוף האדם:

האדם ההרביבור או קרניבור מקבלים הרבה מהיסודות דרך התזונה. אני בוחר להתמקד בתזונה מהצומח בלבד.

לצמחים הירוקים יש מולקולה אחת מאוד חשובה והיא הכלורופיל. הכלורופיל הוא מולקולה חשובה מאוד בצמחים, היא מעניקה להם את הצבע הירוק והתפקיד החשוב ביותר הוא תהליך הפוטוסינתיזה, בו הצמחים יוצרים את החומרים החיוניים לאנרגיה באמצעות מים ופחמן דו חמצני.

הכלורופיל אמנם דומה בשמו ליסוד כלור אולם אין הוא מכיל את יסוד הכלור בכלל.

במרכז המולקולה נמצא אטום מגנזיום. ההנחה היא שהמגנזיום משמש פונקציה דומה לפונקציה של אטום הברזל במרכז המולקולה של ההמוגלובין בגוף האדם.

הצמחים הירוקים, העלים הירוקים, הם מקור רב ליסודות שונים. דוגמאות נוספות: אשלגן, מגנזיום וברזל.

המתכון שמוגש להלן הוא מתכון צמחוני משום שהוא מכיל ביצים וגבינה אולם ניתן להכינו באופן טבעוני בשתי דרכים אחרות, הראשונה היא לוותר על הביצים והגבינה בכלל ולהנות מהתבשיל והשנייה היא להשתמש בחביתיות מקמח חומוס בתור "ביצים" לתבשיל.

המתכון קל ופשוט להכנה, כך שכל אחד יכול להכין ולהנות מהמנה הזאת.

במתכון אני משתמש רק בעלים אורגניים מאחר ושעלים לא אורגניים נוטים לקבל כמות גבוהה של חומרי הדברה, מה שלטעמי מאוד פוגע באיכותם והופך אותם למזון בלתי רצוי.

הברזל בתרד נוטה לא להספג בשל נוכחותה של חומצה אוקסאלית אולם תוספת של פטרוזיליה מעלה את רמות הברזל, וכמו כן מומלץ לשתות עם מיץ לימון טבעי או מיץ תפוזים סחוט מאחר והם מכילים ויטמין C העוזר בספיגת הברזל ממערכת העיכול.


המצרכים:

חבילת עלי תרד אורגני טרי
2-3 עגבניות יפות
1 בצל גדול
חצי חבילה של עלים ירוקים כלשהם: פטרוזיליה, כוסברה, בזיליקום או תערובת שלהם
גבינה בולגרית
מעט שמן לטיגון
תיבול: מלח, פלפל
3-4 ביצים תלוי במספר הסועדים

אופן ההכנה:

בוחרים מחבת גדול עם מכסה לצורך בישול המנה.

שוטפים את עלי התרד היטב ומניחים אותם במסננת של פסטה.

חותכים בצל לרצועות בינוניות.

במחבת גדול מרססים מעט שמן זית, ומניחים על אש גדולה. מוסיפים את הבצל ומחבת ומבשלים עד שהבצל נהיה שקוף.

לוקחים את עלי התרד, מוסיפים אותם ומחכים עש שהם מאבדים מנוזליהם.

חותכים את העגבניות לחצאים ואח"כ לפלחים. מוסיפים את העגבניות לתבשיל ומוסיפים 2-3 כפות של מים.

מעבירים לבישול על אש קטנה, מוסיפים את התבלינים ואח"כ את עשבי התיבול שבחרנו עבור המתכון.

מניחים להתבשל כרבע שעה על אש קטנה, מוסיפים עוד מים במידה וצריך.

לקראת סיום הבישול מוסיפים את הביצים, נותנים להם לשהות מעל התבשיל מספר דקות עד שהם נקרשים לחלוטין.

מגישים עם: סלט ירקות עשיר, לחם מחיטה מלאה או לחם שיפון, ומיץ לימון טבעי.


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה