יום רביעי, 9 בינואר 2013

מרק עדשים וירקות

אז נתחיל מזה שביקרתי אתמול במכולת מתחת לביתי כדי לקנות כמו בכל שבוע ירקות, ונמשיך בכך שבשל מזג האויר הקודר החלטתי להכין מרק ירקות, וכן קניתי את הירקות השגרתיים - עגבניה, מלפפון, חסה, גזר, קישואים, בצל, בטטה ו... לפתע ראיתי אותה מונחת לה שם בין חבריה מאותו סוג, לפת לבנה עם גוון סגלגל קל למדי.

הירק המעניין הזה, לפת, כמעט ואיננו נפוץ במטבח היומיומי, והוא ירק של עונת החורף בלבד. ניסיתי לחפש מידע תזונתי אודותיו אולם גיליתי כי גם בחו"ל הוא ירק עם שימוש מועט אבל יש לו שם אנגלי עממי (turnip). מה שכן גיליתי שהלפת עשירה במינרלים ובדומה לירקות אחרים ממשפחת המצליבים (לדוגמא כרוב) היא עשירה בעיקר בסידן.

הדברים שאני זוכר כילד הקשורים ללפת, הם חמוצי לפת וסלק יחד, המכונים מח'לילה, וכן לפת מבושלת בתנור לאורך זמן רב במים עם תה, מאכל המכונה שלראם.

מכיוון ומזג האויר השבוע קודר במיוחד, מעין מזג אויר שמזמין הכנת מרק ירקות, החלטתי לשדך את הלפת למרק הירקות המצויין שהכנתי, מרק מאוד פשוט להכנה ויחד עם זאת טעים מאוד.

והנה המתכון: 

המצרכים: 

1 בטטה בינונית חתוכה לקוביות גסות
1 לפת בינונית חתוכה ל-4-6  חתיכות
1 בצל חתוך גס
1 קישוא פרוס
1 גזר גדול פרוס
חצי כוס עדשים ירוקות
חצי כפית/ כפית תבלין חוויאג' למרק
מלח ופלפל לפי הטעם

אופן ההכנה:

בסיר בינוני להרתיח מים. כשהמים מגיעים לרתיחה מוסיפים את כל המרכיבים כולל התבלינים ומבשלים למשך כ-40 דקות על אש קטנה. הירק האחרון שמתבשל כאן הוא הלפת ולכן יש לבדוק את הרכות שלה לפני סיום הבישול.

בתאבון וחורף נעים :) 


2 תגובות:

  1. אני מתביישת להגיד שאין לי שמץ של מושג מה זה לפת. מרק עדשים לעומת זאת אני מכירה מאוד טוב וגם מאוד אוהבת, אני זוכרת כשהייתי חוזרת הביתה בימי חורף קרים וסוערים ואמא היתה עוטפת אותי ומגישה לי מרק שופע עדשים טעימות.. כמה נוסטלגיה בצלחת אחת.

    השבמחק
  2. היי דנה - אכן מרק אחד יכול להיות נוסטלגיה גדולה מאוד. במיוחד שמדובר בזכרונות חמים מילדות.

    לגבי לפת, סוג של ירק שבד"כ זונחים. תריצי גוגל ותמצאי מידע לגביו :) אפשר לבשל את המרק גם בלי הלפת ולהוסיף ירקות אחרים במקום (כגון, דלורית, דלעת וכיוב').

    השבמחק