יום שבת, 29 בדצמבר 2012

חמין טבעוני וקליל

בימות הקיץ החמים, קצת לפני תשעה באב, נמענים היהודים מאכילת מזון בשרי וזה כולל בשר אדום, עוף ואף דגים. בימות הקיץ החמים, הכינו היהודים בעירק מעין חמין שהיה מבוסס על קישואים, אורז ועדשים כתומות וקראו לו "קורעיי", על שם ה"קורע", שהוא השם העירקי לקישוא.

החמין העירקי המסורתי נקרא תבית, מורכב מעוף כמעט שלם בתנור מרופד באורז ונחשב למעדן. בילדותי היו מנסים לדחוף לי את התבית הזה בכל שבת עד שיום אחד נמאס לי ופשוט לא הסכמתי לאכול אותו יותר. בין כה ובין כה מכיל חמין זה עוף ולא אסכים להניחו על צלחתי ולכן אני החלטתי החורף להבריא ולטבען את החמין שלי.

החורף הזה נזכרתי במתכון של החמין של הקיץ, הקורעיי ובחרתי להביא אותו לבלוג כרעיון לארוחה טבעונית מצויינת ומזינה. חמין מסורתי תמיד משאיר הרגשה של נפיחות אחרי אכילתו אולם החמין הזה איננו יוצר תחושה שכזאת.

המתכון מורכב מקישואים (הסוג הירוק הבהיר ולא הזוקיני, הידוע כקישוא הכהה), אורז מלא ועדשים כתומות. התבשיל משלב השפעות מהמטבח הערבי וההודי ויחודו הוא שיטת הבישול על אש קטנה מאוד. התבשיל דורש סבלנות אולם בסופו יש חמין נהדר שלא מכביד כמו החמין המסורתי- טיפוסי.

המצרכים:

3-4 קישואים
3/4 כוס אורז מלא
1/4 כוס עדשים כתומות
בצל בינוני קצוץ דק
מעט שמן
עגבניה גדולה מגוררת בפומפיה
2 כפות רסק עגבניות
תבלינים: כורכום, מלח ופלפל (אפשר גם להוסיף כמון או חאוויג' למרק)

אופציונלי: גרגירי חומוס מבושלים

אופן ההכנה:

בסיר מחממים מעט שמן, מוסיפים את הבצל הקצוץ וממתינים עד שהוא נעשה שקוף. מוסיפים את העגבניה המגוררת ומוסיפים שתי כוסות של מים רותחים.

בינתיים מקלפים את הקישואים מקליפתם ופורסים אותם לרוחבם לעיגולים של קישואים. מוסיפים אותם לתבשיל ומוסיפים מים עד לגובה הקישואים.

מוסיפים את התיבול, רסק עגבניות את האורז והעדשים. אם רוצים להגביר את כמות החלבון במנה ניתן להוסיף גרגירי חומוס מבושלים מראש בשלב זה.

מביאים לרתיחה ומעבירים לבישול על אש קטנה למשך כשעה. בסיום הבישול לא צריכים להיות הרבה מים בתבשיל - ולמעשה המים צריכים להיות בערך כ-3/4 מגובה התבשיל (הירקות יפרישו מים בהמשך התהליך ולכן אין צורך להוסיף מים לכיסוי התבשיל).

לאחר מכן מחממים פלטה לשבת או תנור על חום נמוך (110 מעלות) ומעבירים את הסיר לתנור או על הפלטה. משאירים בתנור לפחות לשעתיים.

הגשה: מגישים לצד חמוצים, מלפפונים חמוצים, זיתים וכן סלט ירקות פשוט או סלט בצל עם סומק.

חורף נעים וחמים ו... שמחתי לחזור לבלוג :) 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה